Hoppa till sidans innehåll

Information om ur det går till att rida på TIRK


Välkommen till Tierps Ryttarklubb
Information om ur det går till att rida på TIRK som är en Föreningsdriven Ridskola

Anmälan/ Ridavgift
Anmälan med personnummer görs till kontoret. Ridavgiften betalas terminsvis. Inför varje termin betalar man in en anmälnings/bokningsavgift för att garantera sig en plats på ridskolan som är 15/6  inför höstterminen samt 1/12 inför vårterminen.  Resterande betalas sedan in runt den sista augusti för höstterminen samt runt den sista januari för vårterminen.  Vi förbehåller oss rätten att flytta om i grupperna för att hålla en så jämn nivå som möjligt.
Om man betalat bokningsavgiften och sedan säger ifrån sig sin plats så återfår man inte bokningsavgiften. Om man påbörjar kursen så är man bunden vid den. Detta innebär att man är skyldig att betala hela kursavgiften även om kursen avbryts under terminen. Vid sjukdom på häst/ryttare ges avgift tillbaka för missad lektion mot uppvisande av veterinär/läkarintyg. Obs gäller från och med dag då intyg inkommer med karens på två ridlektioner framåt.  ALLTSÅ LÄMNA EJ I EFTERSKOTT! Ridlekis binder endast upp sig för halva terminen åt gången.
Medlemsavgift / Försäkring
För att delta i undervisning och övriga aktiviteter behöver du vara medlem i klubben. Som medlem är du försäkrad på lektioner och klubbaktiviteter genom Tierps Ryttarklubbs kollektiva olycksfallsförsäkring.
För ett heltäckande skydd vid all ridning och handhavande av häst rekommenderar vi att du tecknar en egen olycksfallförsäkring som täcker detta. 
Lektion
I alla grupper, oavsett om lektionen är 30 min, 50 min, 60 min min, ingår tiden för byte av hästar, upp- och avsittning, fram- och avskrittning samt eventuell banbyggnad och liknande i lektionstiden. Under de första terminerna kan det ta lite längre tid att komma igång med ridpasset då det tar längre tid för eleverna att göra ordning hästarna och komma upp på hästryggen. Vi har 100kg som viktgräns för nya elever.
I stallets sadelkammare finns en Ridpärm där alla elever är uppsatta i grupper med schema för viken häst de ska ha. Om hästen inte går lektionen innan skall den iordningställas av eleven. Efteråt borsta av samt att sadel och träns putsas. Är du som förälder intresserad av att lära dig mer om hästar så tag kontakt med instruktör för info när nästa kurs är.
Det händer ibland att lektionen startar senare än planerat. Detta kan bero på flera olika saker. Den vanligaste orsaken är att en elev har ramlat av under lektionen vilket innebär en försening av nästkommande lektion.
Detta i sin tur innebär att samtliga lektionsstarter flyttas framåt under kvällen.
Stallvärdinnor / Instruktör
När de lägsta grupperna rider finns det stallvärdinnor tillgängliga för hjälp. De bär väst märkt STALLVÄRDINNA. Din instruktör är din kontaktperson som du kan prata med om du har funderingar och frågor om vår verksamhet.
Grupper
Vi har ridgrupper på flera olika nivåer och gör vårt yttersta för att grupperna ska hålla en så jämn nivå som möjligt. Maxantalet i vanliga lektionsgrupperna är 8st samt i träningsgrupp 6st.  Man kan även välja att ”köpa ut platser i gruppen” om man är enig i gruppen och vill vara färre.
Det vanligaste är att man rider i en ”allroundgrupp”, dvs att man tränar både hoppning, markarbete och dressyr. Vi har även grupper med specialinriktning på hoppning eller dressyr. Rider man i en hoppgrupp måste man utöver det, rida en gång till i veckan. Se schemat för gruppinfo
Gruppindelning/Byte av grupp /nivå
Vi eftersträvar att hålla jämna grupper, i våra barngrupper tillämpar vi ”På barns vis” dvs att alla barn är olika och att alla utvecklas i sin egen takt. Det innebär att vissa barn behöver längre tid än andra på respektive nivå. Vid byte: Tala med i första hand med instruktören.
Teori
I våra ”vanliga” grupper ingår det teori och ridning i skog och mark. Man har ett teoritillfälle per termin. Nybörjar/Ridlekisgrupper har teori 30 min ridning 30min.
Information
Finner du på whiteboardtavlan i stallet samt på vår hemsida www.tirk.org.  Vi har även en Facebookgrupp ”TIRK” som du kan gå med i för snabb info. Vår ungdomssektion har en sida ”TIRKUS”  Vi har även Instagram: Tierpsryttarklubb
Telefon och E-post
Lättaste sättet att komma i kontakt med personalen är att maila till This is a mailto link. Skriv ditt ärende så svarar vi så snart det går, ibland kan det dock ta ngn dag. Om det är något som inte går att ta via mail, lämna nr och be om att få bli uppringd.

Säkerhet och ”Att tänka på
• Kom i tid till lektionen minst 15min innan.
• OBS! Vi vill att barn upp till 15år har hjälm på sig i stallet vid all kontakt och skötsel av hästarna.
• Klädsel Man behöver inte köpa riktiga kläder från början. Det som vi kräver att man har är: Stövlar med klack, eller kängor med klack.  Stövlar rekommenderas då detta är en säkerhetsfråga.  Mjuka byxor, utan skarpa sömmar (förhindrar skavsår).
Tröja med lång ärm, ev T-shirt. Linne får INTE bäras under ridning ej heller tröja/ jacka med luva. Halsduk är ej heller tillåtet. Allt detta av säkerhetsskäl!!
• Långt hår skall sättas upp, dock utan spännen under hjälmen (säkerhetsskäl). 
• Prata med hästen, ev. smacka och vänta på reaktion innan ni går in i boxen
• Ledning av häst till och från ridhus sker på vänster sida vid bogen och gå före hästen genom dörren.
• Vid uppställning på medellinjen ska ordentliga luckor göras mellan hästarna (minst 4m).
• Kolla sadelgjorden innan uppsittning så att sadeln sitter fast. Uppsittning sker på vänster sida.
• Hästarna är inte klädhängare, jackor/vantar och övrigt skall inte läggas på hästens rumpa under iordningställandet.
• Ledning i ridhuset och ute sker med grimmskaft och på innersidan med tvåhandsfattning, håll dig bredvid hästens bog hela lektionen. Minst 3m till framförvarande häst. Avsittning sker på vänster sida med högerbenet över bakvalvet på sadeln.
• Av säkerhetsskäl får inte Barnvagnar finnas i stallet, på läktaren eller lämnad utanför stallet.
• Föräldrar, syskon etc är välkomna att följa lektionen från läktaren, men utan att kommentera. Även lek och stoj på läktaren är direkt olämpligt, eftersom hästarna kan bli rädda för skarpa ljud då de inte ser vad som förorsakar dem. Av samma orsak är inte hundar tillåtna på läktaren under pågående lektioner.
•  Mobiltelefoner skall vara avstängda då du vistas på läktaren. Under lektioner respektera och tänk på att begränsa filmande från åskådarplats då många elever känner det besvärande och inte vill vara med på film/kort.
• Tierps Ryttarklubb är en rökfri anläggning och därför skall rökning endast ske på anvisad plats (men helst inte alls) som är bakom Ridhuset mot lilla banan.


Var noga med ovanstående. Vi är noga med säkerheten i vår klubb och vill inte ha några olyckor. 

 Vänligen lyssna noga på personalens instruktioner och följ stallreglerna.
 Vår ambition att ge dig en god ridutbildning och en god grund för att umgås med hästar på ett tryggt och säkert sätt. 

Vi vill också erbjuda dig möjligheten att ingå i en härlig gemenskap med hästen i centrum.

Vi på TIRK är ett stort glatt gäng som umgås på olika sätt, ibland även utan hästar. Vi har alltid plats för fler i våra aktiviteter.
Mer information hittar du på hemsidan www.tirk.org eller på anslagstavlorna i stallet. Du kan också tala med din ridlärare.

Avslutningsvis Varmt välkomna till oss på Tierps Ryttarklubb

 

 

 

Våra samarbetspartners:   

Tierps Kommun

                                                  

                                                      Hemköp Tierp

TP

Nordupplands El

                                                  PT Reklam    

                                                                Granngården

                                                 

Stöd Tirks ungdomsverksamhet! 

frisör_emma_logo  

XLVetAB 

     

XL Bygg Tierp

logga_wollert 

Hästilage

   

Länsförsäkringar Uppsala 

 

YesBOX

 

Handelsbanken 

MidrocElectro 

 

tierpsbyggen 

 

Postadress:
Tierps RK - Ridsport
Södra Sjukarbyvägen 21
81592 Tierp

Kontakt:
Tel: 029312903
E-post: This is a mailto link

Se all info